środa, 14 sierpnia 2024

Podpłomyki z komosy ryżowej (Quinoa) 2

 Wersja z piekarnika.

Podpłomyki można zrobić również piekąc je w piekarniku. Porcję składników oczywiście powiększyć proporcjonalnie. Na jedna okrągłą blaszkę do pizzy o średnicy ok. 30cm, wychodzi mniej więcej kubek mąki.

Przygotowaną pastę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, na grubość ok 1cm i wkładamy do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika (u mnie z termoobiegiem). Pieczemy 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy dalsze 10 minut. Studzimy i zjadamy ze smakiem okraszone dowolnym dodatkiem kanapkowym.


Moim zadaniem ta wersja jest smaczniejsza. 


 Można też zrobić z tego pizzę. Wystarczy podpłomyk potraktować jak zwyczajny spód do pizzy.

Smacznego



2 komentarze: